De EU-richtlijn 2014/55/EU inzake elektronische facturering bij overheidsopdrachten

De EU-richtlijn 201455EU inzake elektronische facturering bij overheidsopdrachten

Facturen en kwitanties worden al sinds het uitvinden van het schrift uitgegeven en moeten de factuuropsteller en ontvanger een even grote rechtszekerheid bieden voor wat betreft diensten en betalingen. Naast de gangbare factuur in papiervorm is er ondertussen echter ook de elektronisch opgestelde factuur, die EU-wijd verplicht wordt bij overheidsinstanties.

 

Wat is een e-factuur en welke voordelen heeft deze?

E-facturen, dus elektronisch opgestelde facturen, zijn documenten die ondertussen steeds vaker de klassieke facturen op papier verdringen en daarbij vele voordelen bieden.

Papier-, porto- en tijdsbesparingen zijn de grootste voordelen van een factuur die elektronisch wordt opgesteld en per e-mail kan worden verzonden. Daardoor is er geen klassiek papieren archief nodig voor het bewaren en het zoeken naar een bepaalde factuur in het eigen elektronische systeem duurt maar een paar clicks. De lidstaten van de EU zijn ondertussen een gelijkstelling van klassieke facturen op papier en elektronische facturen overeengekomen, waardoor ook alle juridische aspecten in dezelfde mate gelden voor beide formaten.

 

Vanaf 27-11-2020 wordt de elektronische factuur verplicht

Met de Richtlijn 2014/55/EU moet een harmonisatie van elektronische facturen aan overheidsopdrachtgevers worden bereikt en alle administraties van de lidstaten wordt verplicht om elektronische facturen te ontvangen om deze te kunnen verwerken. Een gestructureerd elektronisch formaat moet de basis vormen voor de e-facturering en onder andere informatie bevatten over de volgende kernpunten:

  • Koper/verkoper en fiscaal vertegenwoordiger van de verkoper
  • Factuurperiode
  • Factuurkenmerk
  • Begunstigde van de betaling en betalingsinstructies
  • Details over de levering of prestatie
  • Kortingen of toeslagen bij afzonderlijke posten
  • Uitsplitsing van de btw

De lidstaten van de EU zijn verplicht om standaarden voor e-facturen te ontwikkelen. Tot nu toe golden pdf-bestanden als algemeen geaccepteerd formaat voor e-facturen, maar de gegevens daaruit kunnen niet automatisch worden verwerkt. 

 

Vertalingen voor overheidsinstanties

In het kader van elektronische facturen die een eenvormige standaard vereisen voor factureringen binnen de EU-staten aan overheidsinstanties, zijn wij uw dienstverlener voor vertalingen rond het onderwerp e-factuur. Onze vakkundige vertalers vertalen standaardclausules voor e-facturen in vele talen en we zijn ook uw competente contactpersoon voor contracten of beëdigde vertalingen. Vraag een vrijblijvende offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 

Een nieuwe opmerking toevoegen