Top 5 van langste woorden ter wereld

Top 5 van langste woorden ter wereld


Wist u dat het langste woord ter wereld zo’n 190.000 letters heeft? Hier volgt ons klassement van de 5 langste woorden ter wereld:

 

  1. Een Engels woord van 189.819 letters

Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…)isoleucine”.

Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine. Om dit woord helemaal hardop te lezen, is zeker drie uur nodig!

 

  1. Een woord in het Sanskriet van 195 karakters

निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्

Op de tweede plaats van langste woorden ter wereld staat dit Sanskritische woord van 195 karakters (het equivalent hiervan in het Latijnse alfabet is 428 letters).

Deze term staat overigens in het Guinness Book of Records als het langste woord ter wereld geklasseerd. Dit woord, dat voor de allereerste keer in de 16e eeuw in een door koningin Tirumalãmbã geschreven boek verscheen, is in werkelijkheid een beschrijving van een regio in India met de naam Tamil Nadu.

 

  1. Een Afrikaans woord van 136 letters

Op de derde plaats staat dit Afrikaanse woord van 136 letters:

“Tweedehandsemotorverkoopsmannevakbondstakingsvergaderingsameroeperstoespra-akskrywerspersverklaringuitreikingsmediakonferensieaankondiging”

Bij benadering kan dit woord als volgt worden vertaald: “een persconferentie met betrekking tot een toespraak van een vakbondsleider bij een tweedehandsautodealer over een staking”. Weetje: het Afrikaans is een Germaanse taal die uit het Nederlands is ontstaan en een van de elf officiële talen van Zuid-Afrika.

 

  1. Een Nieuw-Zeelands woord van 85 letters

Op de vierde plaats van langste woorden ter wereld staat:

“Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu”

Het is in feite de naam van een heuvel in Nieuw-Zeeland. De vertaling is: “De top waar Tamatea, de man met de dikke knieën, de landmeter, de bergbeklimmer, de loper die tot hier reisde, op zijn fluit speelde voor zijn geliefde.”

Met 85 letters is dit woord, in het Latijnse alfabet, de langste plaatsnaam ter wereld. Ook staat dit woord in het Guinness Book of Records.

 

  1. Een IJslands woord van 64 letters

“Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur”

Met 64 letters komt deze IJslandse term op de vijfde plaats van langste woorden ter wereld. De letterlijke vertaling luidt:

Een ring aan een sleutelhanger voor de buitendeur van een gereedschapshok dat gebruikt wordt door de arbeiders die belast zijn met het onderhoud van de wegen op de heuvel Vaðlaheiði”.

 

Over de auteur

Frédéric Ibanez

Het uitgeversteam dat geleid wordt door de oprichter van de groep waartoe ViaVerbia Netherlands behoort, bestaat uit in taaldiensten gespecialiseerde deskundigen. Onze doelstelling is om u regelmatig artikelen over vertalen en taaldiensten te bieden om u beter van dienst te kunnen zijn.

Een nieuwe opmerking toevoegen