Rangschikking van de 5 meest gesproken talen in de wereld

Rangschikking van de 5 meest gesproken talen in de wereld


Met een wereldbevolking van meer dan 7,7 miljard worden meer dan 6.900 talen wereldwijd gesproken, waarvan slechts 230 in Europa, tegenover meer dan 2.000 in Azië. Papoea-Nieuw-Guinea heeft een bevolking van slechts 3,9 miljoen inwoners, maar er worden 840 verschillende talen geregistreerd. Ontdek in het licht van deze diversiteit de 5 meest gesproken talen ter wereld.

 

1. Het Mandarijn

Het Mandarijn is de meest gesproken taal in de wereld tot nu toe, met 1,120 miljard moedertaalsprekers. Het maakt deel uit van de grote familie van Sinitische talen met het Wu dat courant wordt gesproken in Shanghai (77 miljoen sprekers), het Kantonees, het Min, het Xiang met 36 miljoen sprekers, het Hakka en het Gan met 31 miljoen sprekers. In tegenstelling tot wat men denkt, spreken niet alle Chinezen dus Mandarijns. Geografisch gezien blijft Chinees de officiële taal in China, Taiwan, Singapore en Maleisië.

2. Het Spaans

De tweede meest gesproken taal in de wereld is niet minder dan het Spaans, met een geschat aantal moedertaalsprekers van 460 miljoen.  Het is de officiële taal van de meeste Latijns-Amerikaanse landen in aanvulling op Spanje, en van een aanzienlijk deel van de Noord-Amerikaanse bevolking. 

3. Het Engels

Het is niet verwonderlijk dat het Engels gemakkelijk zijn plaats vindt in de top 3 van de meest gesproken talen ter wereld. 380 miljoen mensen gebruiken het Engels als moedertaal. Bovendien blijft het 's werelds toonaangevende taal, als men de niet-moedertaalsprekers meerekent.   Meer dan 1 miljard mensen spreken Engels als tweede of derde taal in verschillende omstandigheden, waaronder de zakenwereld, tijdens reizen en vooral bij internationale betrekkingen. Meer dan 50 landen gebruiken het Engels als officiële taal.  Het is ook een officiële taal van minstens één land op elk continent. In de ontwikkelingslanden kan vloeiend Engels worden gezien als teken van succes.

4. Het Hindi

De vierde plaats in deze ranking gaat naar het Hindi, met zijn 340 miljoen moedertaalsprekers. Hoewel India 23 officiële talen heeft, is de belangrijkste taal het Hindi/Urdu. Het wordt vooral gesproken in het noorden van het land, evenals in Nepal en een aanzienlijk deel van Pakistan. Houd er ook rekening mee dat het Hindi het Devanagari-schrift gebruikt. Aan de andere kant is het Urdu-schrift gebaseerd op het Arabisch-Perzische schrift.

5. Het Arabisch

Het Arabisch sluit de rangschikking van de vijf meest gesproken talen in de wereld af, met een aantal moedertaalsprekers dat 319 miljoen bedraagt. Het vindt zijn oorsprong op het Arabische Schiereiland. Het Arabisch heeft verschillende dialecten die niet noodzakelijkerwijs onderling verstaanbaar zijn. Het is belangrijk om dit cijfer zorgvuldig te gebruiken en te exploiteren, aangezien de dialecten van elkaar verschillen, maar gemakshalve werden ze ondergebracht onder de noemer "Arabische taal". Het Arabische dialect dat in Marokko wordt gesproken is dus niet hetzelfde als dat van Syrië. Ook moet worden opgemerkt dat klassiek Arabisch wordt beschouwd als de heilige taal van de islam. Tijdens het gebed wordt de Koran enkel in het Arabisch voorgedragen.

 

Uw vragen en antwoorden over taal in de top 5 van meest gesproken talen ter wereld

Volgens een studie in 2013 uitgevoerd door de investeringsbank Natixis en een prognose van INED die een groei van de Afrikaanse bevolking voorspelt, is het zeer waarschijnlijk dat Frans in 2050 de meest gesproken taal ter wereld zal worden, dus vóór het Mandarijns en het Engels. Forbes merkte echter op dat in de studie enkel inwoners van landen die het Frans als officiële taal gebruiken als Franstaligen worden beschouwd.

Rekening houdend met het aantal vermeldingen in het woordenboek blijkt dat deze titel het Engels toekomt, met meer dan 200.000 woorden vermeld in de Oxford English Dictionary. 171.476 van hen zijn in gebruik, terwijl 47.156 woorden als verouderd worden beschouwd.

Mandarijns Chinees zal ongetwijfeld de taal van de toekomst worden. Sinds enkele jaren is de studie van deze taal geëxplodeerd. Naast het feit dat het de moedertaal van meer dan een miljard mensen is, is het ook deze van een land met een aanzienlijke bevolkingsgroei. Als de tweede meest gewilde taal in de zakenwereld, zal het Mandarijns zeker het Engels in de toekomst voorbijsteken, dankzij het belang van de Chinese economische activiteit in een verscheidenheid van sectoren.

 

Over de auteur

Frédéric Ibanez

Het uitgeversteam dat geleid wordt door de oprichter van de groep waartoe ViaVerbia Netherlands behoort, bestaat uit in taaldiensten gespecialiseerde deskundigen. Onze doelstelling is om u regelmatig artikelen over vertalen en taaldiensten te bieden om u beter van dienst te kunnen zijn.

Een nieuwe opmerking toevoegen