Wat is het meest vertaalde boek ter wereld?

Wat is het meest vertaalde boek ter wereld?


Talrijke boeken zijn in diverse veel voorkomende talen vertaald, waaronder Engels, Frans, Spaans en Italiaans. Maar enkele literaire werken zijn zo succesvol dat ze in honderden vreemde talen en dialecten vertaald zijn. Dus welk boek staat boven aan de lijst met meest vertaalde boeken ter wereld?

 

De Bijbel, het meest vertaalde boek ter wereld

Als we ook religieuze werken in onze lijst met meest vertaalde boeken opnemen, dan is de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld. De volledige Bijbel (dus zowel het Oude als het Nieuwe Testament) is oorspronkelijk geschreven in drie talen (Hebreeuws, Oudgrieks en Aramees) en is, volgens de recentste cijfers uit 2021, nu beschikbaar in 704 talen en dialecten, waardoor er wereldwijd 6,1 miljard moedertaalsprekers worden bereikt.

 

De kleine prins: het meest vertaalde boek ter wereld na de Bijbel

De kleine prins, van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, is, na de Bijbel, het op een na meest vertaalde boek ter wereld. Dit filosofische verhaal, dat in 1943 uitgegeven is, is in ruim 475 talen verteld. De 300e vertaling van het boek is in het Hassaniya, een dialect uit de Marokkaanse Sahara. Dit is nogal symbolisch omdat Saint-Exupéry juist in Marokko, en preciezer gezegd in Kaap Juby, de streek van de woestijn waar het Hassaniya gesproken wordt, zijn inspiratie opdeed om dit literaire meesterwerk te scheppen.

De kleine prins is niet alleen in alle veel voorkomende talen van de wereld vertaald maar ook in talrijke zeldzame talen (waaronder het Quechua, de regionale dialecten uit Frankrijk, Duitsland en Italië, het Aramees, het Berbers en het Oudegyptisch).

 

De volgende meest vertaalde boeken ter wereld

Hieronder staat een lijst met de volgende meest vertaalde boeken ter wereld:

 

De avonturen van Pinokkio, van Carlo Collodi

Dit oorspronkelijk in het Italiaans geschreven verhaal van de beroemde pop die een jongen werd, is uitgeven in 1883 en sindsdien in 260 talen vertaald.

 

Alice in Wonderland, van Lewis Carroll

Dit in 1865 in het Engels uitgegeven fictieverhaal, dat zeer populair is, is wereldwijd in 174 talen vertaald waardoor miljoenen lezers zich kunnen verwonderen over het verhaal van Alice en haar tegenspoed in een fantasiewereld.

 

20.000 mijlen onder zee, van Jules Verne

Van het verhaal van kapitein Nemo wordt beweerd dat het in ruim 170 talen wordt verteld, met als aanvangspunt de oorspronkelijke Franse versie. Dit beroemde boek, dat in 1870 is uitgegeven, is sindsdien een internationaal succes en ongetwijfeld een van de belangrijkste werken uit de klassieke literatuur.

 

De sprookjes van Hans Christian Andersen

De sprookjes van Andersen zijn vanuit het Deens in ruim 150 talen vertaald. Onder meer de volgende verhalen maken deel uit van dit oeuvre: Het lelijke eendje, De kleine zeemeermin, De prinses op de erwt en De sneeuwkoningin.

 

Don Quichote, door Miguel de Cervantes

Deze Spaanse roman van Miguel de Cervantes, met als oorspronkelijke titel El ingenioso hidalgo don Quixote de la Mancha, werd voor het eerst in 1605 uitgegeven. Sindsdien is dit boek in ruim 145 talen vertaald. Hiermee is dit het oudste meest vertaalde boek na de Bijbel!

 

De avonturen van Kuifje, van Hergé

Net zoals deze heldhaftige verslaggever en zijn trouwe viervoeter, heeft het verhaal over Kuifjes avonturen wereldwijd gereisd. Dit stripverhaal is tussen 1929 en 1976 in het Frans verschenen en tegenwoordig in 115 talen vertaald.

 

Asterix de Galliër, van René Goscinny en Albert Uderzo

U vraagt zich waarschijnlijk af in hoeveel talen dit andere Franse stripverhaal vertaald is. De avonturen van Asterix zijn, sinds de eerste uitgave ervan in 1960, wereldwijd in 115 talen vertaald.

 

Harry Potter, van J.K. Rowling

In twee decennia tijd is de internationale succesvolle saga Harry Potter al vanuit het Engels in 80 verschillende talen vertaald.

 

Andere romans met het hoogste aantal vertalingen ter wereld zijn onder meer: Pippi Langkous van Astrid Lindgren (vanuit het Zweeds in 70 talen vertaald), De Kon-Tiki expeditie van Thor Heyerdahl (vanuit het Noors in ruim 70 talen vertaald), De christenreize naar de eeuwigheid van John Bunyan (vanuit het Engels in circa 100 talen vertaald) en De alchemist van Paulo Coelho (vanuit het Portugees in circa 60 talen vertaald).

 

Veelgestelde vragen over de meest vertaalde boeken ter wereld

De Bijbel is het meest gedrukte boek ter wereld. In 2020 waren er wereldwijd 5 miljard exemplaren, waardoor dit het bestverkochte en meest vertaalde boek ter wereld is.

Na de Bijbel is de Koran, een ander religieus boek, het meest gelezen boek ter wereld, met 3 miljard verkochte exemplaren.

Hierna komt het Rode Boekje van de voormalige Chinese president Mao Zedong, waarvan 820 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Na dit boek komen Don Quichote van Miguel de Cervantes en Harry Potter van J.K. Rowling en van beide zijn ruim 500 miljoen exemplaren verkocht.

 

Over de auteur

Frédéric Ibanez

Het uitgeversteam dat geleid wordt door de oprichter van de groep waartoe ViaVerbia Netherlands behoort, bestaat uit in taaldiensten gespecialiseerde deskundigen. Onze doelstelling is om u regelmatig artikelen over vertalen en taaldiensten te bieden om u beter van dienst te kunnen zijn.

Een nieuwe opmerking toevoegen