Welke talen worden er in Brazilië gesproken?

Welke talen worden er in Brazilië gesproken?

Brazilië is zowel qua landoppervlakte als qua bevolking het grootste land van Zuid-Amerika. Er wonen meer dan 209 miljoen mensen en de grootste stad is São Paulo. Dit is toevallig ook de grootste stad van Zuid-Amerika en één van de grootste steden ter wereld is.

Er worden ongeveer 228 talen gesproken in Brazilië. Hiertoe behoren het Portugees en 11 andere vreemde of immigrantentalen en 217 inheemse talen. Portugees is de meest gesproken taal.

 

Welke taal wordt het meest gesproken in Brazilië?

Het Portugees is veruit de belangrijkste taal die in Brazilië wordt gesproken: ongeveer 97,9% van de bevolking gebruikt het Portugees als hoofdtaal. Brazilië is uniek omdat dit het enige overwegend Portugees sprekende land in Zuid-Amerika is. Hoewel het Braziliaans Portugees en het Portugees van Portugal wederzijds verstaanbaar zijn, zijn er toch enkele verschillen.

Vóór de kolonisatie werd in het huidige Brazilië een aantal inheemse talen gesproken. Na de komst van de Portugezen in 1500 groeide het Portugees echter langzaam maar zeker uit tot de hoofdtaal. Het is een trend die zich tot op de dag van vandaag voortzet.

Hoewel de sprekers slechts ongeveer 1,9% van de bevolking vertegenwoordigen, is Duits de op één na meest gesproken taal in Brazilië. Het aantal Duitstaligen was bijzonder groot in de jaren 40 van de vorige eeuw, toen veel immigranten uit Duitsland in het land aankwamen. Het Duits is echter nog steeds een veel gesproken taal, omdat veel Duitse immigranten hun taal in de loop der tijd zijn blijven spreken en doorgeven. Op scholen in sommige gemeentes krijgen leerlingen Duits.

 

Andere talen in Brazilië

Brazilië kent veel minderheidstalen en inheemse talen. Er worden naar verluidt in Brazilië ongeveer 217 inheemse talen gesproken. De meeste hiervan worden gesproken in Noord-Brazilië. Vandaag de dag zijn er van deze talen samen nog slechts 10.000 tot 40.000 moedertaalsprekers

Nheengatu was de gemeenschappelijke taal van vele inheemse volkeren in Brazilië, maar ook van Afrikanen, Europeanen en uit Afrika afkomstige volkeren aan de kust. De meeste mensen in het gebied spraken deze taal tot aan het einde van de 19e eeuw. Onlangs kende het Nheengatu een opleving in populariteit.

Zoals gezegd dateren de inheemse talen van Brazilië van vóór de Europese kolonisatie. Veel van deze talen, waaronder Ticuna, Kaingang en Kaiwá Guarani, zijn in de loop der jaren bewaard gebleven en worden tot op de dag van vandaag gebruikt.

Brazilië is ook het thuisland van één van de grootste Japanse bevolkingen buiten Japan.

Engels is de meest gestudeerde en gesproken vreemde taal in Brazilië, gevolgd door Spaans.

 

Verschillen tussen Europees Portugees en Braziliaans Portugees

De uitspraak behoort tot de belangrijkste verschillen tussen de talen. Brazilianen spreken de klinkers langer en met wijde mond uit, terwijl Portugezen de woorden uitspreken met een meer gesloten mond, zonder de klinkers overmatig uit te spreken.

De uitspraak van sommige medeklinkers is ook anders, met name de 's' aan het eind van een woord. In het Braziliaans Portugees wordt een 's' aan het eind van een woord uitgesproken als ss. In Portugal wordt deze uitgesproken als sj.

Brazilianen zijn creatiever in het gebruik van het Portugees en maken van sommige zelfstandige naamwoorden werkwoorden. Voor feliciteren wordt de Portugese uitdrukking "dar os parabéns" gebruikt, maar Brazilianen vatten de uitdrukking samen in één werkwoord: "parabenizar"

Net als in het Amerikaans en Brits Engels zijn er ook in het Europees en Braziliaans Portugees verschillende woorden voor een en hetzelfde ding. We zouden hier de hele dag over deze kunnen praten, maar hier zijn enkele voorbeelden:

   

        Europees Portugees       

 

Braziliaans Portugees

Bruin

 

Castanho

 

Marrom

IJs

 

Gelado

 

Sorvete

Koelkast

 

Frigorífico

 

Geladeira

Bus

 

Autocarro

 

Ônibus

Trein

 

Comboio

 

Trem

Badkamer

 

Casa de banho

 

Banheiro

Sap

 

Sumo

 

Suco

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen 24-48 uur een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Een nieuwe opmerking toevoegen

The comment language code.
CAPTCHA