Top 5 meest gesproken talen in Europa

Met een oppervlakte van ongeveer 10 miljoen vierkante kilometer is Europa het op een na kleinste werelddeel op aarde. Circa 750 miljoen mensen wonen er in 47 staten. Naargelang de definitie gebruiken Europeanen 150 tot 200 verschillende talen. De meeste van hun talen behoren tot de Indo-Europese taalfamilies.

Bij de definitie zijn taalkundigen het er niet altijd tot in de kleinste details over eens wanneer een taal op zichzelf een taal is en wanneer een dialect van een taal. Dit komt voornamelijk door het feit dat tot de 13e eeuw na Christus grotere groepen in de bevolking geen geschreven talen leerden. Vóór die tijd bestonden er uitsluitend orale tradities, die vanzelfsprekend regionale verschillen bevatten. Derhalve kan de exacte herkomst van sommige talen en dialecten niet worden achterhaald.

Sommige moderne talen worden nu in diverse landen gebruikt en andere worden slechts in één enkel land op dit werelddeel gesproken. Hieronder staan de meest wijdverbreide gesproken talen in Europa:

 

5e plaats: Turks

In Europa spreken circa 70 miljoen mensen Turks. Een groot deel van de Turkstalige sprekers woont in Turkije, maar ook in Cyprus, Griekenland en Macedonië. In specialistische vaktaal wordt naar het Turks vaak verwezen als Ottomaans Turks. Turks is de meest wijdverbreide gesproken Turkse taal.

 

4e plaats: Engels

Hoewel het Engels sinds de 19e eeuw wereldwijd gesproken wordt, spreken in Europa slechts zo’n 70 miljoen mensen Engels als hun moedertaal. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt het als een officiële taal beschouwd. In de rest van Europa spreken vooral de jongere generaties Engels vloeiend als tweede taal, aangezien het lange tijd als schoolvak in veel landen wordt aangeboden.

 

3e plaats: Frans

In Europa spreken circa 80 miljoenen mensen Frans. Wereldwijd wordt het Frans in vrijwel 30 landen als een officiële taal beschouwd en in Europa is het, buiten Frankrijk, een van de officiële talen die gesproken wordt in België, Zwitserland en Luxemburg.

 

2e plaats: Duits

In Europa spreken bijna 100 miljoen mensen Duits. Behalve in Duitsland, met een bevolking van 80 miljoen, wordt het Duits ook in Oostenrijk, Liechtenstein, Luxemburg, België en Zwitserland als een officiële taal beschouwd. Naast het Engels wordt het Duits als de meest wijdverbreide begrepen taal in Europa beschouwd en degenen die zowel Duits als Engels kennen, kunnen vrijwel overal op dit werelddeel communiceren.

 

1e plaats: Russisch

In Europa spreken zo’n 120 miljoen mensen Russisch en ook buiten dit werelddeel zijn er talrijke sprekers van deze taal te vinden. In Belarus (Wit-Rusland) en de Baltische staten wordt het Russisch vaak als moedertaal gesproken. Veel mensen vinden het gemakkelijker om Russisch als gesproken taal dan als geschreven taal te leren, want het Cyrillisch alfabet is erg verschillend.

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen 24-48 uur een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Vragen en antwoorden over de meest gesproken talen in Europa

Binnen de Europese Unie zijn er 24 officiële talen in totaal. Terwijl in landen zoals Duitsland alleen het Duits als officiële taal wordt beschouwd, zijn er ook landen die twee of meer officiële talen hebben aangenomen.

Het is moeilijk met zekerheid vast te stellen welke taal de oudste taal van Europa is, aangezien niet bekend is uit welke tijd de orale tradities stammen. Het Baskisch wordt echter als de oudste taal van Europa beschouwd, hoewel het eerste schriftelijke bewijs ervan uit de 15e eeuw stamt. Tegenwoordig wordt deze taal nog steeds in Zuidwest-Frankrijk en Noord-Spanje gesproken.

De term lingua franca is afkomstig uit het Italiaans en betekent letterlijk "Frankische taal". Tegenwoordig wordt met deze term een mondiale taal bedoeld die wereldwijd wordt gebruikt.