Hoe kan het proeflezen van teksten worden versneld?

Een andere diensten waar onze klanten vaak om vragen is het proeflezen van teksten. Eenvoudig gezegd draait het hierbij om het opsporen van taalkundige fouten in teksten. Dit is een arbeidsintensieve taak die een maximale nauwkeurigheid van onze specialisten vereist.

Alleen een proeflezing van teksten levert echter teksten van de hoogste kwaliteit op, die bovendien toegespitst zijn op de behoeften van het beoogde lezerspubliek. Bij een grondige correctie van de teksten komen vier soorten gebreken aan het licht: grammaticale, semantische, orthografische en stilistische fouten of tekortkomingen. Zoals we nog nader zullen toelichten, zorgt de consequente toepassing van deze bevindingen voor een efficiënte uitvoering van de werkzaamheden op het gebied van tekstcorrecties en -aanpassingen.

 

Proeflezen voor MKB’s

Correctiediensten zijn essentieel binnen het zakenleven. Voor zowel kleine als grote bedrijven (MKB) zorgen deze diensten ervoor dat de interne en externe communicatie altijd soepel verloopt en de geadresseerde of doelgroep in tekstvorm bereikt. Op deze manier wordt aan de hoogste eisen voldaan en worden de communicatiedoelstellingen verwezenlijkt.

Een te publiceren tekst moet in elk geval foutloos zijn, niet in de laatste plaats omdat deze iets kan vertellen over de identiteit van de auteur of de afzender. Daarom is taalkundige correctie en tekstharmonisatie onontbeerlijk aan zowel de afzender- als de ontvangerszijde. In dergelijke gevallen is een precieze, duidelijke en taalkundig passende tekstboodschap gewenst. Deze boodschap moet daarnaast communicatief effectief zijn voor een soepele interactie met de doelgroep.

Deze eisen zijn van toepassing ongeacht de grootte van de tekst. In principe krijgen zowel lange als korte teksten bij ons door grondige correctie en controle van de informatie-inhoud de benodigde communicatieve kwaliteit. Onze experts kunnen ook de content (online tekst) optimaliseren voor een goede vindbaarheid via zoekmachines (SEO). Ook kunnen zij de teksten opstellen als "berichten" voor blogs, sociale netwerken, reclamebanners, enz.

 

Tips om het proeflezen te versnellen

> Verander uitsluitend de cruciale elementen

Allereerst is het raadzaam om bij de inhoudelijke controle het kader nauwkeurig te definiëren. De proeflezer dient zich alleen te focussen op de passages en elementen die echt veranderd moeten worden om de beschikbare tijd zo optimaal mogelijk te benutten.

 

> Vermijd te lange zinnen

De syntactische opbouw van korte, beknopte en directe zinnen is een beproefde strategie om fouten te vermijden. Tijdens het proeflezen worden aan de hand van deze methode ook bestaande lange zinnen ontdekt, waarna de proeflezer deze kort deze inkort. Hoe complexer de zinsconstructie, des te hoger de foutfrequentie.

Als auteur van een tekst kunt u beter voor korte, vloeiend leesbare en foutloze zinnen kiezen met een algemeen begrijpelijke woordenschat. In het geval van technische teksten is dit echter vaak niet altijd mogelijk. Aarzel niet om uw eigen tekst/tekstbewerking hardop voor te lezen, zodat u zwakke passages of fouten (bijvoorbeeld te lange zinnen) door middel van akoestische zintuiglijke waarneming kunt opsporen.

 

> Controleer de consistentie en de structuur van de tekst

Een kwaliteitscorrectie is bedoeld om met een kritisch oog te controleren of de inhoud coherent en logisch gestructureerd is. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de zinsvolgorde. Hierbij kan het gebruik van sleutelwoorden of tekstorganisatoren zeer nuttig zijn.

Identificeer de meest voorkomende fouten om deze efficiënter te kunnen corrigeren. Hierbij wordt uiteraard ook rekening gehouden met fouten die in eerdere teksten al veel voorkwamen.

 

Optilingua, een toonaangevend bedrijf op het gebied van proeflezen

Als toonaangevend bedrijf in de taaldienstenbranche bieden wij bedrijven in allerlei sectoren hoogwaardige diensten op het gebied van proeflezen en taalkundige revisie.

Tegelijkertijd beschikken onze professionele specialisten op dit gebied over de beste tools. De eisen van de klant staan te allen tijde centraal bij het leveren van kwalitatief hoogwaardige taaldiensten.

Proeflezen is een belangrijk onderdeel van ons uitgebreide dienstenpakket. Dankzij onze teams van gekwalificeerde linguïsten kunnen we de kwaliteit van alle vertalingen en tekstbewerkingen garanderen – in elke taal en van elke tekstsoort.

We bieden concurrerende prijzen dankzij onze efficiënte en tegelijkertijd kwalitatief hoogwaardige werkmethoden, met een snelle levering. Als u gebruik wilt maken van de professionele diensten van onze experts, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.