Waarom een bedrijf starten in Spanje?

Wilt u uw activiteit verder ontwikkelen? Dan is de internationalisering van uw bedrijf vaak een nodige stap. Spanje is als markt met sterk groeipotentieel één van de meest favoriete bestemmingen om een afdeling, filiaal, productiesite of de zetel van een bedrijf op te richten.

 

Bedrijf oprichten in Spanje: de voornaamste voordelen

Krachtige economische dynamiek

Als de 13e grootste economie ter wereld in 2021 en de 4e grootste in de Europese Unie in termen van BBP, biedt Spanje veel groeimogelijkheden voor buitenlandse investeerders en projectontwikkelaars. Het land telt 47 miljoen inwoners en biedt dus een bijzonder brede consumentenmarkt aan kleine tot grote ondernemers in alle sectoren. Op het Iberisch schiereiland vindt u trouwens veel hooggekwalificeerde werknemers voor geavanceerde vakgebieden.

Open voor de wereld

Met buurlanden als Portugal, Frankrijk, Gibraltar en Marokko is Spanje een ware toegangspoort tot beide continenten. Het land is erg actief op internationaal vlak en is de 17e grootste exporteur en 15e grootste importeur ter wereld.

Spanje onderhoudt daarnaast erg nauwe banden met Latijns-Amerika en heeft daar ook veel invloed (heel wat Latijns-Amerikaanse bedrijven zijn ook in Spanje gevestigd). Dat is ook zo met de Maghreb: dankzij hun geografische nabijheid onderhoudt Spanje met de landen van Noord-Afrika sterke economische betrekkingen. Zich vestigen in Spanje betekent uw bedrijf openstellen voor tal van internationale markten en mogelijkheden.

Diverse groeisectoren

In 2016 telde Spanje 3.232.706 bedrijven, kmo’s, startups en grote ondernemingen, waarvan 81,4% in de dienstensector. Naast de tertiaire sector zijn er nog andere interessante activiteitengebieden zoals toerisme (Spanje is na Frankrijk, de Verenigde Staten en China de vierde toeristische bestemming ter wereld), de voedingsmiddelenindustrie, nieuwe technologieën, e-commerce, cosmetica, ... Spanje is eveneens de 5e Europese speler in de luchtvaartindustrie. Tot slot telt Spanje op Europees vlak het grootste aantal bedrijven in de biotechnologie.

Is uw onderneming in een van deze sectoren gespecialiseerd? Dan is het bijzonder strategisch om een bedrijf te starten in Spanje.

Aantrekkelijke fiscaliteit

Bovendien is er een gunstige fiscaliteit voor bedrijven die starten in Spanje. Zo bedragen de loonlasten ongeveer 6% en de socialezekerheidsbijdragen iets meer dan 30%.

De vennootschapsbelasting bedraagt 15% tot 30%, afhankelijk van de omzet van het bedrijf, wat veel lager is dan in veel andere Europese landen. Dankzij het intracommunautaire btw-nummer genieten alle EU-bedrijven bovendien een vrijstelling voor bepaalde producten en diensten in het handelsverkeer met andere Europese landen, zoals invoer of uitvoer in Spanje.

Geweldige levenskwaliteit

Nog een reden om een zaak te starten in Spanje: naast zijn economische en ondernemingsdynamiek biedt Spanje ongetwijfeld een ideale levenskwaliteit met een aangenaam klimaat, een rijk cultureel erfgoed, een kwaliteitsvol gezondheids- en onderwijssysteem, een bevoorrechte geografische ligging... Op deze bestemming is het dus goed leven en ondernemen.

 

Hoe succesvol een bedrijf starten in Spanje?

Wilt u met succes een bedrijf oprichten in Spanje, dan moeten vooraf verschillende stappen worden genomen. De eerste stap is het uitvoeren van een grondige marktstudie om de levensvatbaarheid van uw vestigingsproject in Spanje na te gaan. Hierbij analyseert u zowel vraag en aanbod op de Spaanse markt in uw activiteitensector, als de verwachtingen, behoeften en consumptiegewoonten van het Spaanse publiek. Vergelijk en inventariseer de meest gunstige steden om een bedrijf te starten in Spanje. Doe dat eveneens voor uw bedrijfseenheid of vertegenwoordigingskantoor en maak een schatting van de kosten en middelen die voor dit project nodig zijn.

Het eenvoudigste is een organisatie inschakelen die zorgt voor een veilige oprichting van uw bedrijf in Spanje. Neem bijvoorbeeld contact met de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Professionals analyseren en valideren het potentieel van uw project. Ze geven u advies op maat om de beste positioneringsstrategie te bepalen in functie van de markt.

U wordt door hen ook ondersteund bij uw administratieve en juridische procedures voor de oprichting, de prospectie en de ontwikkeling van uw bedrijf op de Spaanse markt. Als u zich in Catalonië vestigt, kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met de Spaanse Kamer van Koophandel in Madrid of Barcelona.

Een bedrijf in Spanje beginnen, betekent Spaanstalige documenten opstellen. In elke fase van uw vestiging in Spanje is het noodzakelijk om een beroep te doen op een professionele vertaler. De uitwisselingen met de lokale partners en de administratieve formaliteiten worden op die manier veel eenvoudiger. Vertalingen kunnen nodig zijn voor marketingmateriaal, commerciële, financiële of juridische documenten. In dat geval kiest u best een vertaler die in dit soort vertalingen gespecialiseerd is. Als de plaatselijke instanties beëdigde vertalingen van officiële documenten eisen, moet u bovendien een beëdigd vertaler inschakelen.

Het Castiliaans is de officiële taal in Spanje. Daarnaast kent het land echter een grote taalkundige diversiteit: Baskisch, Catalaans en Galicisch behoren tot de andere officiële talen die in de gemeenschappen van het land. Wilt u een bedrijf starten in de Canarische eilanden of de Balearen? Dan wordt u met nog andere dialecten en streekgebonden Spaanse varianten geconfronteerd.

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen 24-48 uur een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Bedrijf starten in Spanje: onze antwoorden op uw vragen

Veel Spaanse steden zijn uiterst geschikt voor buitenlandse investeerders en ondernemers. Barcelona en Madrid behoren bijvoorbeeld tot de meest dynamische en aantrekkelijke Europese steden. Andere grote Spaanse metropolen om een onderneming te starten zijn Valencia, Sevilla, Malaga, Bilbao, Alicante, Murcia en Las Palmas de Gran Canaria.

Om een bedrijf in Spanje op te richten, hebt u een NIE-nummer (número de identificación de extranjeros) nodig. Dit identificatienummer is verplicht voor buitenlanders die een bedrijf willen vestigen of naar Spanje willen emigreren. Wat kunt u met dit NIE-nummer doen? Een woning huren, een identificatienummer van de sociale zekerheid krijgen, een bankrekening openen, zich inschrijven in een school, belastingen betalen, ... U doet een aanvraag voor dit nummer bij het plaatselijke politiebureau in de stad waar u zich wilt vestigen.

Het "autónomo"-statuut in Spanje staat gelijk aan het zelfstandigenstatuut. Het is dus ideaal om makkelijk een zelfstandige activiteit en een bedrijf te starten in Spanje, zonder al te ingewikkelde procedures. Om als buitenlander van dit statuut te kunnen genieten, moet u een NIE-nummer aanvragen, zich inschrijven bij de sociale zekerheid en een verklaring afleggen bij de belastingdienst.