Vertaling van octrooien: definitie en bijzonderheden

Wat is een octrooivertaling? Wat zijn de bijzonderheden van dit type vertaling en tot wie moet u zich voor deze dienstverlening wenden? Wij vertellen u alles wat u moet weten over dit onderwerp.

 

Wat is een octrooi?

Laten we beginnen met de definitie van een octrooi. Het is een titel van industriële eigendom die de houder ervan een exclusief exploitatierecht geeft en elke andere partij verbiedt de geoctrooieerde uitvinding te exploiteren. Het is dus de enige manier om de eigendom van iemands idee of product te verzekeren.

De geldigheidsduur en de voorwaarden voor het verkrijgen van een octrooi verschillen van land tot land.

Een octrooi is slechts geldig op het grondgebied waar de aanvraag werd ingediend. Opdat een octrooi in een ander land geldig zou zijn, zal dus ter plaatse een octrooi moeten worden aangevraagd, bij de bevoegde instelling voor intellectuele eigendom in het doelland, bij het Europees Octrooibureau (om bescherming van de uitvinding in 38 Europese staten te genieten), of bij de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO), waarvan 151 landen lid zijn. Voorts is het belangrijk te weten dat voor de aanvraag van een octrooi verschillende documenten kunnen worden gevraagd: een beschrijving van het product, een bestek, een onderzoeksverslag, het advies van octrooionderzoekers, licentieovereenkomsten, enz.

Bovendien kunnen octrooien betrekking hebben op een breed scala van industrieën en sectoren: engineering, geneeskunde, wetenschap, agro-voedingsindustrie, biochemie, automobielindustrie, werktuigbouwkunde, IT, farmaceutica, enz.

 

Wat zijn de specifieke kenmerken van een octrooivertaling?

Allereerst is het belangrijk te weten dat een octrooi een zeer veeleisend en complex document is, met een juridische draagwijdte.

De vertaling van een octrooi vereist derhalve een grote kennis van de terminologie die eigen is aan de betrokken sector, en moet heel zorgvuldig en nauwkeurig worden uitgevoerd.

Het octrooi moet daarom worden aangepast aan de in het land van bestemming geldende normen en volledig in overeenstemming zijn met de in dat land geldende conventies en gebruiken inzake vorm en inhoud.

Bovendien moet in het document het product of concept zeer volledig gedetailleerd worden beschreven, zodat geen enkele reproductie mogelijk is. Deze tekst kan veel verschillende informatie bevatten: cijfermateriaal, grafieken, illustraties, enz. Zin voor detail is dus essentieel. De vertaler moet ook in staat zijn alle aspecten van het octrooi te doorgronden, zowel op technisch als op juridisch vlak.

 

Wie moet worden ingeschakeld om een octrooi te vertalen?

De vertaling van een octrooi stelt ons dus voor grote uitdagingen. In geval van betwisting mag het vertaalde octrooi niet ter discussie worden gesteld. Daarom is het van essentieel belang bij de vertaling van een octrooi de juiste dienstverlener te kiezen om ervoor te zorgen dat de intellectuele eigendom door dit document wordt beschermd.

Er moet een professionele vertaler worden gekozen die gespecialiseerd is in de sector waarop het octrooi betrekking heeft. De vertaler moet uitsluitend naar zijn moedertaal vertalen en idealiter gevestigd zijn in het land waarop de vertaling betrekking heeft.

Confidentialiteit en professionalisme zijn twee andere essentiële kwaliteiten van een octrooivertaler.

 

FAQ’s over octrooivertalingen

De vertaling van een octrooi kan noodzakelijk zijn bij de aanvraag van octrooiregistratie in het buitenland. Het document moet misschien ook worden vertaald als het bijvoorbeeld aan een zakenpartner of een buitenlandse investeerder moet worden overhandigd.

De kosten voor de vertaling van een octrooi variëren in functie van het aantal woorden (niet zelden telt een octrooi een honderdtal bladzijden), de talencombinatie en het betrokken specialisatiegebied. Bovendien varieert de kostprijs van een octrooiregistratie-aanvraag van land tot land.

Het gebruik van een beëdigd vertaler is niet verplicht voor de vertaling van een octrooi, maar kan wel worden geëist door buitenlandse autoriteiten en organisaties.